számológép történelem, + szalagos asztali számológép,

Számológép történelem

www.teletoner.hu
www.szamologepjavitas.hu

ajánlásával
Számológépek a XX. század második felében

Ma már  természetes, hogy ha egy bonyolultabb számítási feladattal kerülünk szembe, előkapjuk a számológépet, és egy-két billentyűnyomással végére járunk a problémának. 49 évvel ezelőtt ez sci-fibe illő megoldásnak  számított: a huszadik század közepe még a logarlécek és  függvénytáblázatok világa volt. Hamarosan azonban furcsa, készülékek kezdtek feltűnni…

A 60-as évek
Az első számítógépek megjelenését követő években a számológépek még mechanikus alapokon működtek. Legtöbbjüket ugyan felszerelték szervomotorral, a számolást végző egység azonban forgó alkatrészekből állt, így zajos és lassú volt.A  szenzáció, amikor 1961-ben a Bell és Sumlock vállalatok megalkották az első teljesen elektronikus asztali számológépet, amely az Anita (A New Inspiration to Arithmetic, azaz Új sugallat az aritmetikához) nevet kapta. A készülék kb. 15 kilogrammos súlyával a gyakorlati életben jóval használhatóbbnak bizonyult, mint az akkoriban még mindig szekrényeket megtöltő második generációs számítógépek. Elsősorban üzleti célokra szánták, de kezelése még bonyolult volt ahhoz, hogy széles körben elterjedjen. Igaz, a számológépek “hőskorában” egyik modell sem volt igazán népszerűnek mondható, mivel a gyártók között kibontakozó éles versenynek köszönhetően szinte minden hónapban megjelent egy-egy új fejlesztés.
A közel 800 elektroncsövet tartalmazó Anitát  8 éven belül teljesen felváltották a tranzisztoros készülékek – tehát a generációváltáshoz itt feleannyi idő kellett, mint a számítógépek esetében. 1965-től  már több mint harminc vállalat foglalkozott számológépek előállításával, így  máig sem egyértelmű, melyikük dobta piacra az első teljesen tranzisztoros kalkulátort – egyesek a Sony MD-5, mások a Sharp CS-10A modelljének tulajdonítják az érdemet.

Ezek a gépek ugyan gyorsabbak és megbízhatóbbak voltak, mint az Anita, méretük tekintetében azonban nem jelentettek igazi áttörést: még mindig fél asztalnyi területen terpeszkedtek, súlyuk pedig meghaladta az 50!!!! kilogrammot. Néhány mérnökben ekkor vetődött fel a miniatürizálás gondolata.
A Texas Instruments-nél Jerry Merryman és James Van Tassel mérnökök kapták a feladatot, hogy a szintén ott dolgozó Jack Kilby által kifejlesztett integrált áramköröket felhasználva minél kisebb kalkulátort tervezzenek. Így jött létre 1967-ben a Cal-Tech, az első kézi számológép, amely hőpapírra nyomtatva jelenítette meg az eredményeket.
A zsebszámológép célját más cégek is kitűzték maguk elé. Egy történet szerint 1968-ban a Hewlett-Packard (HP) fejlesztői büszkén mutatták be főnöküknek a cég legújabb, katódsugárcsöves (televízióhoz hasonló) kijelzővel felszerelt 9100-as modelljét. Bill Hewlett néhány szóban gratulált nekik, majd egy félmosoly kíséretében közölte, hogy az írógépnyi szerkezetet zsebben elférő változatban szeretné mielőbb viszontlátni. Az akkoriban szinte lehetetlennek tűnő elképzelés 4 éven belül megvalósult – ez azonban már a következő évtized története.

A 70-es évek
Az integrált áramkörök terjedésével egyre kisebb és gyorsabb számológépek születtek. Az ENIAC megépítése után negyed századdal már sikerült a többtonnás óriás számítási sebességét egyetlen, alig két négyzetcentiméteres szilíciumlapkába integrálni. A 4004-es sorozatszámú mikroprocesszor a japán Busicom és az amerikai Intel közös fejlesztéseként látott napvilágot. Később ebből alakult ki a mai személyi számítógépek alapjául szolgáló 8086-os lapka.
Eközben újabb és újabb versenyzők jelentek meg a piacon: olyan feltörekvő cégek csatlakoztak az iparhoz, mint a Casio, a Motorola vagy a később főleg számítógépeiről ismert Commodore. Kisebb vállalatok gyakran a fejlesztésben élen járók szabadalmait vásárolták meg, így előfordult, hogy ugyanolyan számológépek egyszerre 3-4 eltérő márkanév alatt tűntek fel. Jellegzetes példa erre a jobb oldalon egymás alatt látható Browmar 901B, Commodore C110 és Craig 4501-es modell.
Az éleződő verseny mindenki számára új kihívásokat jelentett. Egyes gyártók olyan kiegészítő funkciókkal ruházták fel masináikat, mint az ébresztőóra, dátum, vagy az igen divatos bioritmus-kijelző. Mások a fő irányvonalat követve inkább a gépek matematikai képességeit fejlesztették tovább. A HP 1972-ben előállt az első tudományos zsebszámológéppel, amelyet elektromos logarlécként is emlegettek. A készülék ugyanis olyan fejlett trigonometrikus és logaritmikus számításokra volt alkalmas, ami fölöslegessé tette a még mindig széles körben használt logarlécet. Érdekes, hogy a HP-35 fejlesztői kezdetben csak saját maguk számára akartak néhány darabot legyártani, mondván, úgysem lenne rá kereslet. Később ez bizonyult az egyik legsikeresebb HP-modellnek; több százezer példányt adtak el belőle.
A nálunk főként ceruzákat értékesítő német Faber-Castell vállalat 1973-ban tett még egy kísérletet a logarléc megmentésére: T1 típusjelzéssel egy logarlécbe épített számológépet bocsátott ki. A jelenséget ugyan mindenki nagyon ötletesnek találta, ám a vásárlók többsége nem szívesen ölte volna pénzét egy ilyen túlhaladott technológiába.
Ekkortájt mutatta be a Texas Instruments legendás négy alapműveletes gépét, a Datamath-et, amely 150 dolláros árával nem számított nagyon olcsónak (összehasonlításul: egy színes TV ekkoriban kb. 250 dollárba került), mégis, kis méretének és kifinomult megjelenésének köszönhetően igen gyorsan közkedvelt lett az amerikai és angol felhasználók körében. A Datamath a 70-es évek elején szokásos fénykibocsátó diódák (LED) segítségével mutatta az eredményeket. Ezek hátránya jelentős energiaigényük volt: a készülék nagy kapacitású – tehát nehéz – akkumulátorait igen gyakran kellett tölteni.

LCD megjelenítők terén igazi korszakváltást a Sharp hozott. COS márkanevű sorozatát 1973-ban indította útjára; azóta is hasonló kijelzőkkel jelennek meg számológépek. Más cégek csak jelentős lemaradással követték a Sharp példáját. Jellegzetes átmeneti állapot volt a sárga kijelző: a korai LCD-k ugyanis még érzékenyek voltak az UV-sugárzásra, emiatt sárga szűrőréteggel kellett ellátni őket.
Nem hagyhatjuk el a 70-es éveket úgy, hogy meg ne emlékeznénk az első Magyarországon is elérhető tudományos számológépről. Hazánk ekkoriban – elsősorban politikai okokból – mintegy tízéves lemaradással követhette csak a nyugati fejlesztéseket. Egészen 1978-ig egy valamirevaló számológép ára egy új autóéval vetekedett. Áttörést a Híradástechnika vállalat PTK-1072 jelű modellje jelentett. Ez tulajdonképpen egy korábbi gép, a Commodore PR100 tökéletes másolata volt, ám mivel itthon gyártották, ára igen barátságos volt: akár egy átlagos egyetemi hallgató is megvásárolhatta magának spórolt pénzéből. A készülék igen sokrétű számítási és programozási képességekkel rendelkezett, ám külsejével, súlyával és LED-es kijelzőjével messze elmaradt legújabb nyugati társai mögött. A Híradástechnika később további, többek között Texas és Sharp számológépek magyar változatát is elkészítette.

Napjaink

A számológépek fejlődése a 80-as évektől kezdve egyre inkább összefonódott a számítógépekével. Az 1974-ben kiadott HP-65 óta folyamatosan jelentek meg az egyre kifinomultabb , fejlett memóriával rendelkező készülékek.
A mai modellek grafikus kijelzővel, számítógépes kapcsolattal, esetleg menedzser-kalkulátor funkciókkal rendelkeznek. A fejlődés már korántsem annyira látványos, mint a hőskorban, de nincs is akkora szükség új képességekre. Számológépeink világa egyre inkább közelít a mobil eszközökéhez. Néhány évtized múlva a két műfaj talán teljesen egybeolvad, és nem is lesz értelme számológépről beszélni.

———————————————————————————————————-

irodai, printeres számológép, asztali elektronikus számológép
SHARP számológépek / Sharp szalagos asztali számológépek

Sharp El-2607pc szalagos asztali számológép, Sharp El-2607 S asztali összeadógép
Sharp EL-1611, Sharp EL-1607, Sharp EL-2607, Sharp EL-2607 G, Sharp EL-2607 S,
Sharp EL-2607 R, Sharp EL-2612,  Sharp EL-2630 L, Sharp EL-2635 A, Sharp EL-1607,
Sharp EL-2607 H, Sharp EL-2607 L, Sharp EL-2610, Sharp EL-2612, Sharp EL-2630,
Sharp EL-2635, Sharp compet cs 2635, SHARP CS-2635 RH, Sharp CS 2635,
SZÁMOLÓGÉP SHARP
CS-2635, Sharp EL-2901PIII Számológép EL-1801.

Casio FR-620TER , Casio DR-T220.
Canon BP26-LTS
A bejegyzés kategóriája: irodagépszerviz, számológép
Kiemelt szavak: elektronikus számológép, irodagép szerviz, Sharp irodagépek, Sharp számológép.

A bejegyzés kategóriája: irodagépszerviz, számológép
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>